Hoogerwerf 50 jaar - kantoorartikelen, kantoorinrichting en documentsystemen Rotterdam

Beleving & Akoestiek

Waarom je met je oren werkt... over akoestiek

Bij akoestiek denken mensen vaak direct aan te hard galmende ruimtes, of aan het prachtige geluid in een concertgebouw. Maar akoestiek is ook op de werkplek ontzettend belangrijk. In een ruimte waar de akoestiek goed is, kunnen mensen geconcentreerd werken. Veel mensen ervaren echter herrie op hun kantoorplek. Ze hebben bijvoorbeeld last van bellende en pratende collega’s. Geluidsoverlast leidt aantoonbaar tot een lagere concentratie en minder efficiënt werken. Het tegenovergestelde is ook waar. In een omgeving met weinig geluiden neemt de productiviteit van medewerkers aanzienlijk toe. Eigenlijk werk je dus met je oren! Gelukkig zijn er veel oplossingen om werkplekken en ja, ook kantoortuinen, stiller te maken.

Deze speciale lampen verlichten je gesprek en weren nieuwschierige blikken! 

Robuust plafond galmt lekker door

Steeds meer mensen werken in strak ingerichte kantoortuinen, met veel glas. Kantoorruimtes worden steeds groter. Vaak zijn deze kantoorruimtes ingericht met bouwmaterialen die eigenlijk bedoeld zijn voor kleinere ruimtes. Plafonds dempen geluiden, maar ze worden steeds vaker in zijn geheel weggelaten om het robuuste betonnen plafond of de originele balken tevoorschijn te halen. Of het nu ontwerpfouten zijn, of bewust gekozen industriële stijlelementen, het zorgt wel voor geluidsoverlast.

Deze inventieve plafondaccessoires zijn ontworpen om een grote ruimte akoestisch en optisch op te delen.

Akoestiek in ontwerp opnemen

Als je een ruimte met goede akoestiek wilt krijgen, moet je bij de bron beginnen. Met de juiste vloerbedekking, de juiste plafondtegels en de juiste absorptie van beide materialen. Je hebt volume nodig om geluid op te kunnen nemen. Door Hoogerwerf for Office vanaf casco bij het ontwerp te betrekken, ontstaan de geluidsoverlastproblemen niet. Mensen vergissen zich vaak in de kosten om achteraf geluidsoverlast op te lossen. Beter is het om bij het ontwerpproces van een nieuwe ruimte akoestiek in het programma op te nemen. Pas als dat niet meer mogelijk is, werken we met oplossingen als bureauwanden en absorberende panelen. Wij hebben gedegen kennis van akoestiek en verlichting, maar ook van het verbeteren van de luchtkwaliteit. Sommige producten die wij bieden, zoals de geluidsabsorberende doeken met schapenwol, lossen twee problemen tegelijkertijd op. Te veel geluid wordt geabsorbeerd én de vochthuishouding in het kantoor blijft op peil. Dat betekent gezonder werken! 

Geluiddemping met originele wanden en panelen

Als het niet meer mogelijk is om de basis van een kantoorruimte aan te passen, kun je geluid absorberen, dempen of maskeren met andere oplossingen. Zoals met trendy bureaupanelen, hogere ladenblokken of wanddoeken met akoestisch schuim. Welk product geschikt is voor welk probleem, wordt nauwkeurig gemeten en onderzocht. Akoestiek is maatwerk. Voor elke situatie geldt een andere oplossing. De panelen kunnen ook goed gebruikt worden om de kantooromgeving de juiste stijl te geven. Het is mogelijk om ze te bedrukken met sfeerbeelden, huisstijlbeelden of mooie fotografie. Daarmee creëer je ruimte en diepte in het kantoor. Maak er samen met onze grafisch ontwerper gerust een piece of art van, dat bij de uitstraling van het bedrijf past.


Akoestische cocon geïnspireerd door de compartimenten van een treinstel.


Een hulpmiddel om privacy en welzijn te creëren.


 Een plaats waar mensen makkelijk kunnen samenkomen om informatie uit te wisselen.

Soundmasking bij pratende collega’s

Je zou het niet verwachten, maar het letterlijk kunnen verstaan van een collega die op afstand staat, valt onder geluidsoverlast. Mensen kunnen beter geconcentreerd werken bij geroezemoes, dan wanneer zij het gesprek letterlijk kunnen volgen. Overlast door spraakverstaanbaarheid, heet dat. Soundmasking is dan een goede oplossing. Soundmasking betekent dat je een dynamisch systeem geluid opneemt in de ruimte. Eigenlijk voeg je een extra geluid toe. Het geluid dat er al was – je pratende collega’s – wordt gemaskeerd zodat het onverstaanbaar wordt. Dit kan met een heel subtiele ruis, zoals het zachte ruisen van de zee.

Nog twijfels bij de effecten van geluid? Moet je hier naar kijken

 

Bron

Heb je nog vagen over akoestiek? Neem dan contact op met onze afdeling kantoorinrichting via 010 445 10 20 of mail naar: inrichting@hoogerwerf.nl wij helpen je graag!Nieuw in ons assortiment: Coloured Glassboards van Legamaster

Een nieuwe stijlvolle manier van presenteren. De glasborden zitten al een aantal jaar in het assortiment, maar worden..

Agenda's

Vanaf nu te bestellen, Agenda's 2018!